Saturday, December 24, 2011

Konsert yang gah!

Hai!

I tak pernah menikmati mana-mana konsert yang dibuat oleh penyanyi yang glamour atau tidak glamour. Kecuali zaman matrikulasi atau unibersiti. Kan ada juga waktu artis yang suam-suam kuku datang perform. Alang-alang sambil beli keropok, dengar la juga sebait lagu tu.

Lagi satu, I juga tak pernah menonjolkan diri dekat mana-mana karnival Jom Heboh kecuali karnival kerjaya yang setakat ni end up dengan hampeh. Ok, sabar.

Malaysia yang ditadbir dengan penuh harmoni oleh PM kita (sebut dengan nada nyanyi ayah Shila amzah, tak tahu nama apa,) ni, lately banyak kan konsert dan apa saja aktiviti goyang-goyang badan ni. Minggu lepas (atau lepas-lepas lagi), ada konsert inspirasi yang entah di mana inspirasinya tu pun tak tahu. Yang paling bestnya, siap ada pengangkutan percuma untuk angkut manusia-manusia yang berminat. Kalaulah untuk pergi masjid tu ada pengangkutan percuma.....

Seingat I, pengangkutan percuma ni juga ada semasa konsert di I-City beberapa bulan yang lepas. Begitu hebatnya usaha mereka untuk menjayakan konsert itu.

Mungkin juga kita pernah tengok di televisyen yang selalu juga la buat konsert dengan mulianya sempena mengingati si bla bla bla. Alahai, semua benda kena jadi konsert ke? Cuba buat kenduri tahlil, sedekahkan Al-Fatihah je buat si mati tu. Dapat jugak pahala.

Belum lagi kita al-kisahkan pelbagai rancangan nyanyian yang tumbuh umpama cendawan selepas hujan bak kata masyarakat Melayu. Yang realiti tu, tok payoh oyat. Basi doh. Huh..Sampaikan pelbagai bentuk show, yang tiap kali nak mula tayang je, mesti cakap "kami menjanjikan kelainan", padahal konsepnya sama aja. Oh ye, kalau anda rasa anda tidak cantik dan hensem boleh join Vokal Bukan Sekadar Rupa untuk mendapat kutukan orang. Hahaha.

Itu yang dihidangkan. Macam mana dengan hiburan yang dicari sendiri dengan penggunaan internet yang makin meluas ni?

Terlalu banyak hiburan duniawi yang dihidangkan bukanlah sesuatu yang boleh membina minda wahai sang pentadbir.


p/s: Im not anti-music.

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!