Thursday, May 18, 2017

Hotel Putra Kuala Lumpur : A Review

Hai and assalamualaikum,

Kadang-kadang bila suami ada job luar kawasan dan boleh menyelit untuk ikut, saya akan sibuk cari bilik hotel. Heaven betul kalau dapat tidur kat hotel. Al maklumlah dulu masa kecil, tak kaya mana, bukan kata tidur hotel, tengok hotel pun tak pernah. #menangis

A few weeks ago, kebetulan (kebetulan lah sangat) suami ada show amal dekat Istana Budaya, jomlah check in hotel berdekatan. Nak ikut ke istana budaya tak dapat memandangkan anak baru 11 bulan macam tu. Double konsert nanti jadinya. Miahaha

Hotel terdekat yang available cuma ada Hotel Putra. Bolehlah.

Hotel ni dah 10 tahun, Mana saya tahu? Alah dekat lif tu ada tampal kat dinding bila diorang launch. Ker korang ingat saya google? Cis! So, sesuai dengan usia hotel ni, walaupun hotel ni besar nampak mewah tapi bukan 5 bintang. Kot?


Ini bilik haritu. Bilik luas dan spacious. Eh, macam sama je maksud dia, Bagus, bilik luas ni sedap sikit Sunan nak berkawad. Ada kerusi lagi untuk feeling minum petang. Atas side table tu bukan room service tau, itu anak sis. Miahaha,


Memandangkan hotel ni dah soploh tahun, tv diorang pun design soploh tahun lepas. Astro tadak, apatah lagi Fox Movies. Takpe, agak-agak sales diorang sejuta tahun ni bolehlah tu tukat flat screen. Overall, facilities dalam bilik tidur memuaskan. Eh lupa, bilik air belum tunjuk.


Ni jamban toilet yang dalam bilik tu. Dah tu takkan nak snap toilet bilik orang lain. Tempat mandi dipisahkan dengan langsir. Senang pasal kalau ada orang nak terberak masa ada yang tengah mandi tak payah tahan dah, boleh masuk sekali. Cuma bau pun kena sharelah.

Okay, hotel putra ni sangat dekat gila dengan Hospital Pusrawi. Mungkin 1 pengurusan atau adik-beradik kot dua tempat ni. So, kalau ada keluarga yang warded atau mungkin nak bersalin kat sini, bolehlah pilih hotel ni untuk jadi accomodation. Jarak mereka hanya sebelah je dan disambungkan dengan bridge.

Kalau dari bilik saya, selak langsir akan nampak IJN. Berhadapan dengan hotel ni dan boleh lalu guna jejantas kalau korang nak ke IJN. Untuk cek jantung tu berdegup untuk siapa. Miahaha.

So, hotel ni adalah choice terbaik kalau kata ada keperluan untuk stay dekat dua bangunan berkaitan kesihatan ni. Sebab access ke dua tempat ni terlalu mudah. Kenapa perlu trivago

But, kalau korang ulat buku dan nak cari jodoh terlanggar bahu buku bertaburan, hotel ni juga sangat dekat di hati dengan perpustakaan negara. Lepas penat baca buku dan tunggu jodoh tak terlanggar-langgar tu boleh relax kat Hotel Putra dulu. Jalan kaki je.


Biasanya kalau tidur hotel, kena pakej breakfast. Sis memang suka breakfast dekat hotel walaupun makanan sama je kat mana-mana. Nak kata sedap tu belum tentu, tapi dah kalau jenis makan macam membela ni memang suka buffet. Miahaha.

Thank God! Tetiba cakap orang putih pulak. Breakfast kat hotel Putra ni puas hati. Nasi lemak dia sedap juga. Lepas tu ada bihun goreng dan soto, kalau tak salah sebagai main dish mereka. Bubur pun ada. Sedap juga. Roti bakar, buah-buahan, tea, kordial dan sudu garpu.


Macam orang diet je kan makan?

Itu bukan starter tau, itu second round sebab first sekali saya makan nasi lemak. Thing is, breakfast like a king, dear readers  =)



Once dah ada anak kecil, masa makan adalah masa terbaik untuk belajar skill mempertahankan diri. Sebelah tangan pegang sudu, sebelah lagi pangku anak. Time ni memang akan bersilat gayung sikit. Dua-dua tangan wajib gagah.

Masa nak suap makanan ke mulut, skill kena up, kalau setakat skill fire Ultraman tu memang tak jalan. Skill dah dewataraya dah masa nak suap lagi kalau anak siap melentok macam menari ballet.

Insyaallah akan survive 1 pinggan nasi lemak.

=)

1 comment:

Time kasih sebab komen!