Sunday, October 20, 2013

Jom belajar jurusan pembinaan 2

Assalamualaikum

My best best best evahhhh friend told me, "ala, tak kisahlah la awak, tak ada orang baca pun sebab yang penting awak buat". " Allah nanti bukan tanya berapa ramai yang baca, yang Dia tanya buat ke tak. Itu je". I guess being with him yang pandai melontarkan ayat, kadang-kadang syok jugak.

Okey, so saya tahu course ni bosan dan lame, like, tak ada cerita best ke macam gosip mak jemah atau cerita dalam kain tapi berita buruknya memang tak ada sebab malas nak tambah dosa.

3. Terima pujian "gracefully"
Secara realitinya, manusia sememangnya akan berasa 'besar' dengan pujian. Jadi terimalah pujian manusia lain itu selayaknya sahaja sebab pujian itu bukan yang baik semata-mata.

4. Tengok cermin dan senyummmm
Sesetengah seminar motivasi mengajar kita untuk tengok cermin setiap pagi. Selain untuk perasan comel, bila tengok cermin tu boleh la bercakap dengan diri sendiri. Jangan risau kalau orang lain cakap kita gila pun sebab tip nombor 1 kan jangan pedulikan cakap-cakap orang?

5. Positif
Be positive adalah benda yang paling klise sekali kita dengar kan? Tapi yang ni memang klise yang positif. Jadi positif, act posotif, cakap positif, makan positif, HIV positif dan segala-galanya positif, agak-agak positif tak hidup kita?

6. Berterima kasih dengan apa yang kita ada
Pada kebanyakan masa, akar umbi kepada rasa 'ketidakselamatan' terhadap diri kita sendiri dan kurang keyakinan adalah perasaan tidak cukup dengan apa yang kita ada. Menjadi manusia yang khilaf, memang kita tak akan rasa cukup selagi kita tak belajar bersyukur. Mungkin kita drive kereta made in Malaysia, dan dia made in luar negara, tapi tak usahlah kita feeling miskin sangat sebab mungkin kereta tu buat dia makan megi saja sedangkan kita breakfast, lunch, tea, dinner supper dekat TGI Friday kan?


I would like to end this course sampai kat sini je sebab saya fikir, along the way kita membesar, pengalaman hidup tu sendiri lagi banyak mengajar kita untuk jadi orang yang lagi baik. Berkawan dan bercintalah dengan manusia yang elok, biar kita tetap wangi.

Bye.

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!