Thursday, September 5, 2013

Selalu wonder-wonder dalam jiwa.

Assalamualaikum..

So, i heard u ols masih sibuk share troll harga minyak?

..............................................................................................

Kadang-kadang, bila lepas draw duit dari atm machine berdekatan atau tak berapa dekat mana, mesti akan ada adik-adik yang pegang tabung atas nama derma anak yatim. Kalau tidak, abang-abang yang atas nama derma sekian-sekian. Tapi yang memang buat pintu bank sebagai office diorang untuk bisnes derma pun ada.

Lagi, bila tengah makan dekat kedai mesti ada budak, kadang-kadang dah remaja, orang kurang upaya datang approach kita dengan hal yang sama.

Lately, saya jumpa satu tabung derma untuk adik sekian sekian untuk pembedahan jantung.

Apa yang saya observe, semua ni perlukan duit. Benar atau salah tu bukan hak saya untuk pertikai. Dan bila berkenaan duit, mestilah sebab orang tu tak ada duit kan?Obviously la Ain hoi.

Bila berdepan dengan kes-kes begini (berlagak inspektor) saya pelik. Kenapa kita mesti akan dengar ada orang yang nak 10k atau 20k atau 30k untuk pembedahan terpaksa buat rayuan dan derma. Saya jadi wonder, tak boleh ke kerajaan buat fund untuk siapa-siapa yang sangat perlu bila perkara macam ni terjadi. Yang kaya macam Qarun tu tak apalah. 30k is 30sen saja. Habis kita?

Bila bab adik-adik tu pulak, kalau betul mereka anak yatim, tak boleh ke kerajaan wujudkan badan yang akan kutip mereka, bagi tempat tinggal selesa, bagi makan dan paling penting bagi pelajaran biar anak-anak tu besar jadi permata negara macam Rosmah nak?

Kawan saya kata, itu semua tak ada nilai politik. Jadi mereka pejam mata. Lebih malang, mereka turut pejamkan hati mereka.

posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. hm btol 2..sbnarnya ada dana utk diorg ni..tp kenalh mohon dgn cra yg btol..faham2 jelh knpada ada pmintak sdkah skrg ni..sbb nk submit borang bagai bukan main susah dan pnjg..kalau dpt xpe jugak..kalau x?? kecian kt diorg..kdg2 ada pmnta sdkah yg btol..ada yg pura2 je..sdekah jelh yg termmpu =) tipu @ x tu dia dgn Allah kn..

    ReplyDelete

Time kasih sebab komen!