Saturday, June 11, 2011

Musim orang nikah kawen

Atau dengan kata lain puye ore gula.

puye sounds like 'e' as in berak (sorry, I just cant find words that e dia bunyi selain e seperti dalam beli or beruang. tolongla ngerti)

gula is not gula as gula yang kita buat air tu. Gula ka sini maksud dia gulai. Owhh..kenapa rumit bahasa lidah mama gua ni?

Ok.

Dekat Negeri I yang dikatakan mundur tanpa kemajuan ni (salah siapa?) biasanya, bila cuti sekolah je orang kawen, bila orang kawen je mesti cuti sekolah. I kurang pasti negeri lain tapi dekat sini memang, memang, kalau nak kahwin ni tunggu la cuti sekolah. Sebab dia senang aja, bila musim cuti sekolah menjelang, anak-anak cuti (senang nak kerah tenaga cari kayu api), cikgu-cikgu pun cuti (kalau yang nak kahwin tu cikgu, lagi seronok, boleh cuti lama. Orang yang duduk jauh-jauh tu pun boleh la balik kampung.Ini pengantin lama. Tapi, cantik yang amat baju Siti

Semenjak budak-budak sekolah ni bercuti, banyak kot gula-gula (sekali lagi, ini bukan gula yang buat air tu atau pun gula-gula yang seposen 2 bijik tu) yang ada. Sampai satu hari boleh reach 3. Rezeki. Tapi, 1 pun tak ada yang I attend. Since dekat Kelantan, biasanya kenduri tak ada orang pergi satu family kecuali la masa orang ajak tu die sebut "gi blako".

Kad jemputan yang ada kat rumah ni bermacam-macam gaya ha.Invitation card pun ikut peredaran bumi. Dulu kad wangi, sekarang letak gambar. Zaman I nikah macam mana pesen pun tak tahu.


Lagipun, most kenduri bukan pergi free, kalau dekat kad jemputan tulis majlis perkahwinan, sila la siap-siapkan not merah. Unless majlis kesyukuran. Sebenarnya konsep dia sama dengan zaman mak dan abah kahwin dulu, yang mana orang-orang kampung akan bagi la lembu ke seko, ayam ke, beras secupak ke. Tapi sekarang benda macam tu dah hilang ditelan zaman, orang tukar pakai duit pulak.

Betapa duit sangat berharga..

Tapi, sebab pasal duit orang nampak berat je. Lagipun ngele sekarang bukan seringgit dua. Paling sikit not merah. Kayo. Kalau 100 yang datang, memang balik modal la harga cincin.

Sebenarnya kenduri kahwin tu kita buat untuk war-war dekat orang sekeliling yang si polan-polan tu hak orang dan juga untuk rai kan orang-orang kampung pengantin tu. Pada masa yang sama, kenduri yang kita buat tu jadi satu sedekah. Itu yang I faham. Tapi kalau ada yang memang niat ni nak dapatkan balik duit dia buat kenduri dan orang yang datang tu wajib bagi bayaran, masih ada ke pahalanya?

Bukan ke semua perkara yang kita buat itu berunsurkan niat?

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!