Friday, May 28, 2010

Macam mana ibu ayah mendidik?

Oh ye..Sebelum tu, I address ibu as ma dan ayah sebagai abah. And I rasa most Kelantanase panggil mak as a ma. Mana lebih manja, mama or ma? I rasa ma sebab I panggil Siti Hajar ma...haha..Mind you.

Ok. I ada tersaksi satu insiden yang mana pada I sangat tidak elok. Pada I la which is I tak tahu la kalau korang rasa itu betul atau sememangnya itulah caranya. Begini, I ternampak dan terdengar seorang ayah yang telah menengking anaknya (sangat kuat ok, sampaikan I yang berdiri sgak jauh pun masih terkejut dengan tengkingan itu..huhuhu). The ayah tengking the anak yang pada amatan I masih kanak-kanak yang mana the ayah marah sebab the anak buka pintu kereta dan pada masa itu kereta di sebelah nak reverse. Ok. Faham?

I tak nak elaborate insiden tu sebab pada I bagaimana ibu bapak mendidik anak itu bergantung pada cara mereka. Tetapi, cara mereka juga harus berlandaskan syariat. Kalau dah sampai hari-hari tibai anak, lontarkan perkataaan yang keji, itu tidak patut kan? Bukan! Itu sudah salah kan?

Ma dan abah I didik kami adik beradik dengan baik sekali. Kalau tak, kami tak jadi macam ni. Dan I tak tahu macam mana mereka boleh jaga 7 ketul dragon ball ni. Abah I memang suka membebel. Huh, ni klau dia membebel, 7 hari 10 malam ok. Betul..Dan kami semua buat bodo je. Bini dia pun sama buat bodo..Ces.

Tapi, my ma pulak tak suka membebel. In fact, tak penah. Ma tak treat kami macam anak semata-mata tapi as a friend too..So, kami 7 orang memang kamceng habis dengan ma.

I sungguh tak faham dengan parents yang sebut atau panggil anak dengan perkataan yang tak patut. Kata-kata tu satu doa kan?

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!