Monday, May 10, 2010

Define "matang"

Adakah bila kita berusia lebih sikit dipanggil matang? Atau bila kita muka agak-agak lebih tua dari usia sebenar dipanggil matang? Atau gaya dan penampilan? I think being matured itu lebih kepada attitude and brain. Ye. I belum matang. Oh..........


(Tiba-tiba iklan libress kat tv. Adakah buah tembikai itu melambangkan bontot atau otak I yang kotor?)

Baiklah. Isu matang ke matured ni menjelma sebab mamat 3 orang yang berdiri sebelah I dalam komuter tadi. Mujur kurang hensem, tak ada la mata asyik kejap-kejap pandang ke kanan.

(Komuter: tengah, koc ladies...Ces, tak boleh cuci mata )

Begini ceritanya. Tiga lelaki (seperti di atas) yang merasakan gaya dan lagak mereka adalah macho yang I rasa cukup menjengkelkan telah berjaya menyemakkan telinga I dengan kata-kata perli mereka. eh, bukan pada I tapi kepada 7 (kurang atau lebih) gadis yang pada I masih bersekolah menengah.

Mesti tak faham kan? Begini. 3 mamat tu dok la perli-perli budak-budak sekolah tu. Sebab? Budak-budak perempuan tu kecoh bercerita, gelak ketawa. Yang mana pada I itu adalah biasa. Helo? Korang dulu zaman sekolah bila dengan kawan-kawan tak kecoh-kecoh?Borak-borak?Gelak-gelak?

mamat A: budak-budak sekolah diam

budak perempuan 1: sape budak sekolah?

budak perempuan 2: sape yang cakap tu (sambil toleh ke arah mamat yang 3 ketul tu.)

mamat B: tangan turun bawah.Baru lepas sukan tu, cover sikit (budak-budak perempuan tu semua berbaju sukan)

mamat A: menjawab. Kecik-kecik dah pandai menjawab. Besar nak jadi apa?

mamat B:kenapa diorang semua badan macam aku? (tahu pun kau gemuk..hahahaha..gila jahat kan?)

mamat A: baju sponsor, seluar sponsor.Tapi main tetap kalah (eh, kau dengki dengan budak2 tu kenapa?)

mamat B: asik kalah je. Berlatih pun kalah

Dan banyak lagi ayat2 yang mereka sembur. Cukup untuk budak-budak perempuan tu dengar.
Tapi, budak-budak tu tak layan mamat 3 ketul tu. Tak caya? Cuba tebgok dialog kat atas? Kan ada 2 je? Lepas tu diorang senyap je. Tak layan.

Ok. Sekarang beritahu I siapa yang tak matang?

3 comments:

  1. tembikai = montot.
    tak suke iklan tuh x(

    ReplyDelete
  2. sy suka menjawab, mcm mana 2 huhu

    ReplyDelete
  3. brader2 tu emosi...ilek r derrr

    ReplyDelete

Time kasih sebab komen!