Friday, August 26, 2011

Bukan cerita raya


Beberapa hari yang lepas, (mungkin berminggu yang lepas, mungkin juga sebulan yang lepas) semua orang sungguh sibuk (atau buat-buat sibuk) dengan raya's preparation. Itu normal. Pemandangan biasa. Yang menjadi luar biasa (perkataan di italickan supaya pembaca membaca dengan sound shahir) apabila persediaan raya itu menjadikan kita terlalu mengejar raya sampaikan Ramadan itu hanya tinggal sebagai tiket untuk raya.

Rasanya terlalu biasa untuk bercerita atau mentarbiah orang tentang jimat cermat di bulan Ramadan.

Seperti biasa, corong-corong radia, ops, radio, bila masuk two weeks nak raya mula gedeng-gedeng pasang lagu raya. I sebenarnya tidak gemarkan lagu-lagu raya ni di jadikan halwa telinga kita yang tengah berpuasa dengan penuh pengharapan untuk dapat ganjaran yang Ya Rabb janjikan. Bukan mengkondem lagu raya tapi apa kata lagu raya tu didengarkan bila betul-betul hari raya?

Takut dan kemungkinan besar kita akan terlalu gembira untuk raya sampaikan Ramadan itu tidak dijisahkan lagi.

Takut juga sekiranya puasa itu dilaksanakan semata-mata untuk bermewah di hari raya. Lebih menakutkan kalau puasa itu dipandang sepi sekiranya raya tu tak ada pun. Jadi, bagi sesetengah insan "puasa buat apa?". Yang lain pula "kalau tak raya, kami tak puasa pun".

Ini jujur. Tak pernah rasa sesedih dan juga rasa berat untuk berpisah dengan ramadan.

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!