Sunday, September 28, 2014

Kerusi MB Selangor dah bertukar, kita bila lagi?

Assalamualaikum!

Pernah dengar tak orang cerita pasal comfort food, comforter atau comfort zone? Indah kan bunyi. Comfort sangat. Tapi tak nak la cerita pasal yang pertama dan kedua tu. Bosan lah. And tooooo easy macam Kacang Ngan yin kedai sebelah je. Okey, okey, kacang ngan yin memang sedap!

Jadi, sekarang awak semua duduk kat mana? Depan TV LED yang tengah tayang slot Akasia, berlapikkan sofa empuk kekelabuan lama tak bersih dengan kaki rehat atas table? Atau bersandar di kerusi sambil sedut Teh O Ais dekat kedai mamak sebab nak layan internet FREE? Atau baru lepas jump dari blog ke blog untuk mencari blog yang superbest sehingga awak sampai kat blog ni? WOW! Kalau awak yang nombor tiga tu, tepuk bahu sikit. Hewhew~~~

Okey. Okey. Nak serius la ni.

Pernah tak kita fikir kita ni dalam zon apa? Zon panas ke, sejuk ke atau selesa yakni panas dan sejuk tu equilibrium? Comfort zone dalam bahasa lidah kita adalah zon selesa(direct translation) yang mana kita akan selesa bagai memeluk bintang, reda, malas, menyerah, pasrah dan terserahlah kalau nak sangat duduk dalam tu kan.

Pernah terfikir untuk tukar zon? Atau pernah ambil tindakan untuk tukar?

Yang pertama tu saban saat fikir, tapiiii kedua tu, dalam list? Err.

Dapat tak makna dalam daripada gambar ni?
 Hey! Bukan bertukar merah ke pink je la!Daripada sebuah rancangan bual bicara dalam TV bukan LED yang membincangkan pasal apa dah lupa, ada salah seorang panel tu menceritakan bahawa seorang mentor dia pernah berkata sesuatu yang catchy bagi dia dan sebenarnya also catch my heart for a while u olss. Mereka kata "Hey bro, Im living in comfort zone and you know wot, it is o-o-kay to live in this zone  but make your zone wider"

Mari saya frasakan untuk lebih ilmiah.

Selalu kita dengar keluar dari zon selesa, keluar dari zon selesa, wei, nyah dari zon selesa dan benda ni berlegar-legar je dalam otak kita. Sehinggalah akhirnya mentor ni cakap boleh terus hidup dengan syarat lebarkan zon selesa kita. Wah! macam ada harapan baru kan. Bolehlah kita terus duduk atas kerusi merah tu kan, cuma perlu patah-patahkan jejari kerusi je, boleh berbaring pula. Kata lebih lebar. Tak perlulah duduk di atas kerusi pink yang tak boleh bersandar dan bakal digelar jambu. 

Berapa kerat sangat la kan nak buat?

Kan saya dah cakap orang duduk dalam zon selesa ni pemalas!


So, sekarang macam mana? Keluar dari zon selesa, SALAH!. Besarkan zon selesa, lagila SALAH. Apa yang betul?

Saya akan kongsikan next entry.ALAAAA, bagi la saya peluang buat entry berepisod macam sinetron.

No comments:

Post a Comment

Time kasih sebab komen!