Tuesday, November 28, 2017

Trip ke Guangzhou: Part 1 Persediaan


Helo dan assalamualaikum!

Mulai hari ini, blog will be updated pasal Trip ke Guangzhou November 2017. Diharapkan perkongsian saya ni dapat bantu sesiapa yang nak ke Guangzhou untuk meneroka dan menyelam plaza dan tempat borong kat China sana. Sharing saya akan lebih kepada jenis backpacker sebab i pergi pun backpacker. Kalau rasa takut, takut dan takut nak ke sana sendiri tanpa guide sila join trip yang orang buat. Berlambak. Gugel je.

Okay sebelum ke sana, ada beberapa hal yang kita kena buat dulu. Maklumlah China kan negara luar, bukan macam Cameron Highland main redah saja.

Okay jom tengok senarai semak masuk universiti:

1) Bebaskan diri dari PTPTN. Haha. Semua maklum kan yang kalau block list tu memang tak boleh ke oversea. Silalah kau menangis dalam hujan sebab no one knows. Okay, kalau case memang kena pergi jangan risau dan lap airmata tu. Korang just bayar tunggakan PTPTN je. 

Macam mana nak bayar?

Gunalah KWSP. Penat kerja siang malam, takkan buat shopping kat Lazada saja. Ambil sikit dari akaun 2 tu buat bayar PTPTN. Cara dia senang je, proceed ke mana-mana cawangan PTPTN berdekatan, tak kan la PTPTN dekat rumah saya pula.

Nanti kat sana ada pegawai yang akan bantu. =)

2) Book tiket dan hotel

Yang ni very the basic. Tiket tu carilah time Air Asia buat promosi atau kalau duit banyak esok pun boleh pergi. Yelah tahu, korang nak tahu harga tiket saya kan? Ceh!

Haritu saya book dua bulan awal total tiket including 20kg luggage per person dan meal untuk 2 dewasa dan seketul infant RM1400. Murah dah ni. So pakai harga ni untuk benchmark. Hahaha

Next post saya akan sharing pasal hotel saya duduk selama 6 hari kat Guangzhou.

3) Passport

Untuk yang belum ada passport, jangan buat macam China tu sebelah rumah kau je masuk tak pakai buku merah jangan lupa bawa ni. Sehingga Nov 2017, harga passport RM200 untuk 5 tahun. Kalau baby RM100. Saya buat passport dekat Putrajaya. Orang memang akan sentiasa ramai sebab orang Malaysia ni kaya, so depa suka ke oversea. Atau mungkin sebenarnya tempat buat passport tu penuh dengan bangla je.




Dekat Putrajaya ni, kalau ada baby, akan ada nombor khas, maknanya tak perlu tunggu lama untuk ke kaunter untuk ambil gambar dan permohonan. Tapi untuk collection still lama. Jangan risau sebab kat situ ada bilik menyusu dan playroom. So anak-anak tak adalah bosan sangat.

Dan kalau tak ada baby, duduklah menunggu sambil layan korean drama 16 episod tu.

4) Visa

China ni dia tak terima kalau muka pecah rumah nak masuk negara dia. So, pergi apply visa ke china dulu ye. Dekat KL, tempat dia dekat bangunan Hampshire. Visa ni kena applied bila passport, hotel booking dan check in flight dah siap. Oh ya, jangan lupa untuk bawa gambar saiz passport yang berlatarbelakang warna putih sesuci lebaran itu.



5) Study on tempat yang korang nak pergi

Biasanya orang ke Guangzhou untuk beli borong. Kalau nak bercuti tu tak best sangat sebab tak banyak pun tempat menarik. So jangan lupa untuk senaraikan lokasi plaza borong yang korang nak pergi. Dan macam mana nak pergi.



Main transport untuk backpacker macam kita ni adalah metro atau kat sini kita panggil LRT. Metro kat China sangat best sebab waktu menunggu cuma 2 ke 3 minit dan hampir semua plaza borong ada akses ke stesen metro berdekatan. Senang. Cuma penat berjalan je la.

6) Daftar dengan shipping atau forwarder company

Kalau korang dah plan nak borong banyakkkk gila, option untuk bawa balik barang adalah melalui laut. Jadi jangan lupa untuk cari company yang buat servis ni. Kalau tak tahu nak cari, email saya sebab saya boleh bantu. Oh ya, saya tak dapat komisen pun kalau recommend syarikat yang saya guna ni =)

7) Join kursus atau seminar borong ke China

Actually kalau korang betul-betul study, tanya orang dan sebagainya tak pergi class pun tak apa. Tapi kalau ada duit lebih join je mana-mana kelas untuk up knowledge dan berkenalan dengan orang. Tapi jangan berangan nak tanya details lokasi borong sebab depa tak akan beritahu. Hahaha.

Selamat memborong. Eh.

email: aienzunnur@yahoo.com

Thursday, November 9, 2017

Printcious jadikan anda cool!


Hai dan assalamualaikum,

Selalu tak uols-uols yang ada pasangan till jannah, parents atau bff sudi berkongsi suami hadapi kekeliruan gender untuk memilih hadiah untuk mereka? Mesti selalu kan? Tak kan setiap kali birthday atau anniversary korang nak bagi beg la, wallet la, perfume la. Bosan dan cliche kan? Huh. Lama-lama penerima pun tak excited dah nak terima hadiah korang. Mihmihmih.

Meh nak story idea sikit untuk luaskan otak fikir tu. Asyik nak bagi coklat je gemuk la orang tu. =). Most of hadiah yang saya bagi untuk suami adalah diy atau yang personalised, meaning hadiah tu tak ada kat kedai. Sebab saya memang suka kalau bagi hadiah tu bagi yang betul-betul special sebab hadiah kan benda istimewa so kenalah make effort sikit dan buat sendiri Alah cakap jelah tak ada bajet. Personalised gift ni dia punya efek dekat penerima dahsyat tau. I know lah sebab i buat =)

Eh, korang tahu tak personalised gift tu apa?

Ringkasnya personalised gift ni sesuatu hadiah yang kita create atau buat untuk meet requirement penerima. Wow! Saintifik betul penerangan ini. Hadiah macam ni sangat berharga buat penerima sebab pada hadiah tu ada nilai dan pengajaran sentimental antara korang dengan mereka. Dan benda tu tak akan ada kat mana-mana kedai hadiah atau mydin. Eh.

Ini menjadikan personalised gift (tatabahasa aku...) adalah satu idea yang bernas kalau nak suami selalu mencintai anda. Hehe. Atau nak bff anda tak sabar nak jadi madu anda. Eh.

Tapi since tak semua orang ada seni, untuk buat personalised gift ni leceh dan bagai menanti kucing bertanduk, sebab tu Printcious datang untuk membantu. Dekat website Printcious ni ada macam-macam benda yang boleh customized tau. Terasa artistik sangat.


Jangan rambang mata pulak nak pilih barang apa. But, apalah sangat duit tu kalau orang tersayang tak dapat hadiah hari jadi kan?


Dari t-shirt sampai hanger pintu pun ada tau. Kalau untuk lelaki apa kata cuba kategori tshirt, mug, caps atau apron kalau laki korang tu suka masak. Mana tahu lepas ni masakan jadi lebih bersemut. hihi.

Untuk perempuan rasanya semua kategori pun sesuai. Perempuan kan memnag suka benda macam ni. Oh ya, kalau perasan ada kategori baby rompers tu, elok sangat tau kalau nak bagi hadiah kat kawan-kawan yang bakal menimang anak. Mesti cute sangat baby kalau pakai customized romper ni. Eh next baby lah nak cuba yang ni. 

Jom tengok macam mana nak buat. Untuk kali ni saya pilih mug pasal lakiku suka minum air sambil kerja. So dengan harapan dia lebih bersemangat la time kerja tu. Idea untuk buat lagu datang mencurah selaju dia menghirup kopi dalam mug itu. Kahkah.


1. Step pertama, korang pilih kategori dulu. Takyah pening sangat. Kalau tak tahu baling dadu je. Lepas pilih kategori terus pilih nak customized yg macam mana. Kalau saya, saya pilih mug dan customized yang belah kanan tu.


2. Teruja pulak tengok magic mug ni. Terasa nak hadiahkan untuk diri sendiri je. Cancellah hadiahkan suami. Okay tak kelakar. Dekat sini boleh pilih la nak warna apa dan kuantiti. Lepas tu klik start designing dan serlahkan seni yang terpendam lama tu. Bila lagi weh.


3. Start deko mug tu dengan klik pada add text dan image. Suka hati koranglah lah nak letak pantun ke, pick up line ke, ayat seribu dinar ke, terpulang sebab level kreativiti kita berbeza. Kahkah. Lepas dah puas hati klik done ya.



Kalau rasa alamak buruknya design aku tulah dah tak ada seni tu terima jelah hakikat jangan risau sebab boleh edit 40 hari 40 malam sampai korang puas hati ya. Then macam biasa add to cart dan teruskan check out. Pastu tunggu je hadiah sampai. Mesti lompat lompat je yang dapat hadiah tu sebab semua orang suka barang FREE! 

Eh bukan, happy sebab dapat hadiah la.

Sesuai sangat hadiah korang tu dengan Printcious tagline ni; Precious gift from your heart.

Dah, pergi order cepat!