Sunday, March 25, 2012

Book and book and book

Oh hai. This week kena siapkan report. Lucky me sebab dua orang team under my supervisa (yang banyak sangat tolong ajar dan baik sangat-sangat) tolong analisis data. Ekceli (cam koya je eja actually macam ni) , supervisa tu suruh I analisis sendiri the data. O Tuhan, mujur la kakak Arab dengan madam tu tolong buat. Jadi, hujung-hujung, I just letak dalam report.

So sebab tu tak sempat nak taip dekat this buku (ke?). Dan, I have dozens to think. Macam la orang lain tidur tak bangun-bangun kan?

Semalam pergi PKNS sebab nak beli ayam goreng kfc, eh, bukan, yang tu dua hari lepas. Bangun je bangun, celik mata terus tertangkap idea nak pergi PKNS sebab ada book fair.Yeah. Since niat nak beli dah asik kena postpone atas sebab kedai buku hari tu dah tak ada stok novel RAM, I pergi PKNS.  Dah nekad dah ni, mesti beli buku. Mesti!

Jadi,

Happy sebab dekat booth (betul ke eja?) ada lots of novel dari RAM. Sebab susah je nak cari. Agak frust sebab novel Cinta Sang Penghijab tak ada. I really really nak baca kesudahan Sunan dengan Haryani. Novel ni dalam proses penghabisan. Biasa la, novel RAM ni kena baca dengan fokus. hehe.. Patutnye masa baca nota kuliah dulu pun fokus dan excited macam ni jugak. Eh, tak. I lagi super excited kot sebab doktor hensem.


Yang ni beli sebab abang( tiba-tiba gatal) yang jaga booth tu hensem 15 sen. Lepas tu I datang dia bagi senyum gula wei. Terus jadi hensem 50 hinggit. Rasa macam nak suruh dia sain je novel ni instead of penulis dia. Haha. Sebenarnya, dia kenal sebab my sis sibuk je dulu gebang dia baca novel online ni. Pelik gak dia baca cite gini. Bukan minat stok Sopi kensella ke? Yang online tak baca sebab sakit mata baca karangan kat dalam laptop. Nanti orang baca baris demi baris, I baca baris 7, terus baris 10, naik balik baris 5. Naya.

Yang ni sekali dengan ACT. Nampak best sebab I memang suka novel thriller gini.

Rugi pulak tak mintak abang hensem tu sain novel ni. Boleh jugak tidur peluk novel ni. Rugi. Rugi.

Oh ye. Dah habis usya buku (dan beli tu of course la kan) kena balik, sebab perempuan tak boleh keluar lama-lama sebab UV light ni tak elok. Merangsang melanogenesis. Hitam i nanti kena pakai Fair n Lovely dan Fair n Lovely.

Dan time tunggu bus mini yang super gila menepati masa, datang seorang makcik dengan 2 anak dara yang umur mungkin sekitar 7 dan 9 tahun. Kesian pula I tengok budak dua orang tu pakai baju kurung. Hari tu panas dan diorang pun kena travel dengan bus untuk pergi ke Seksyen 13 (I tahu sebab budak tu selamba je duduk sebelah dan main watch kat tangan I dan baritahu yang diorang nak pergi Seksyen 13). Bagus sebenarnya mak budak tu ajar anak dia pakai baju kurunf tapi bagi I time tu tak sesuai. Macam rimas je. Dah la budak 2 orang tu bukan main lagi lincah beraksi.

Si mak nye pulak selamba je tengking-tengking anak tu. Tak boleh la, I tak boleh face benda ni. Jangan marah anak depan orang la. Nanti budak grow up dengan confidence level yang low. Seingat I, ma tak pernah marah kitorang depan orang. Bila depan orang, ma cuma buat pergerakan mata dan mulut je.

I know. Semua orang dekat bus stop tu pun tahu dan nampak yang budak 2 orang tu super lincah. Mana tak nye, selamba badak je budak tu pergi tarik tali baju belakang I, dah tu siap nak pergi  minta air dengan semua orang. Bila mak dia marah siap ugut mak dia,

"kaiau mak marah Nadia, Nadia lintas jalan"




Tapi, dah budak kan, kita senyum je la. Dan I juga tahu yang mesti mak dia tu super penat layan anak macam tu. Kesian mak awak wahai budak berdua.

Thursday, March 22, 2012

Random

Tuesday, March 20, 2012

Adaptation

I will be moving to a new place yang I tak pernah pergi pun sebelum ni iaitu Korea. Oh, tipu je. Tapi, yang first tu betul. Moving ke tempat yang baru sebenarnya elok sebab kalau kita stay di tempat yang sama untuk jangka masa yang lama, (dalam kes ni stay di Malaysia selama 23 tahun dan move to Korea) kita dah masuk ke zon selesa. Dan sebab tu la kalau boleh kita nak duduk bawah ketiak mak sampai bila-bila, sebab bawah ketiak mak tu la dipanggil zon selesa, hangat dan mendamaikan.

Bila kita dah berada di zon selesa, kita akan bersenang-lenang, senang kata hidup kita tak ada cabaran lagi. Asyik-asyik ngadap muka lelaki tu je, dah la hensem 10 sen, buat rutin yang hampir sama, tengok lantai sama, dinding sama, pokok bunga sebelah bangunan yang sama dan mak cik cleaner yang sama.

Tapi, untuk berada di tempat baru, I paling nebes nak adapt dengan suasana. Dengan orang baru (harap-harap lebih ramai lelaki yang hensem 25 sen), perkara baru, dan posisi baru. Alone pulak tu.


Jadi, semoga Allah permudahkan. Setiap detik.
Amin.



Pengulangan gambar dengan saiz berbeda adalah disengajakan sebab I suka gile amat sungguh dengan gambar tu. Lovely.

Saturday, March 17, 2012

Random






Once upon a time, there was a new bus stop (had undergo renovation je, so not so new lah). There was a long bench (not very long pun) with a roof (of course lah kan). Then, came a small (and cute of course) lovely girl. She was standing beside the bus stop, with a heavy bagpack on her back because the bench was already seated with "innocent" guys.

Moral of the story: Malaysian guys are not gentleman. So, untuk pick mencari suami, carilah di tempat lain. Hahaha...

Wishlist

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Sekian

Saturday, March 10, 2012

Makan

Helo!

Lebih kurang (tak lebih tak kurang pun) sebulan (tambah lagi tak sampai sebulan lagi), I am cafe punya regular customer. I agak lah, pakcik buat air pun menyampah dah tengok muka sama je. Oh ye pakcik, I pun nyampah gak biala tiap kali pergi cafe, pak cik asik panggil-panggil je. Blushing*. Kot.

Last few days, we went lunch dekat luar, tu dia, bukan senang la jugak bagi pekerja yang selalu on time je ni pergi keluar sebab mesti end up dengang merayau sekejap sebelum masuk opis.

Jadi, pergilah kami ke Restoran 13.5 bintang iaitu Rasamas. Dah lah mahal, lambat pula servis dia. Dah tu, kena bayar service charge mahal sungguh. Lagi mahal dari nasi ayamnye. Nasib baik la pelayan merangkap tukang panaskan ayam merangkap tukang amik order merangkap tukang basuh pinggan merangkap tukang lap meja mungkin juga merangkap manager disitu hensemnya 17sen. Tak jadilah nak marah. Tak baik marah-marah orang hensem. Rugi. Sungguh.

So, harga mahal, servis lambat, tapi makan kenyang je.

Oh ye. oh ye. oh ye.

Semalam, we went to Restoran Barra, Seksyen 7, Shah Alam. The sister order mee hailam (sedap, rasa macam mee hailam je) and since masa masuk restoran tu kami mendetect yang nasi dia quite a lot untuk seorang makan, so, kami just order satu Nasi Goreng Ayam Barra. Nasi dia sedap (mula-mula rasa macam perencah maggi), ayam dalam tu tu pun just nice dan Ayam Barra tu (which is diorang punya specialty memang sedap). Peminat ayam memang macam ni.

But, since the sisters sedap dan my Sri Lanka's friend (yang beritahu about kesedapan ayam tu) kata sedap, so, yaeah! ayam tu memang sedap.

Kitorang super excited bila a guy yang 10sen hensem datang dan snap our pic. Hahaha. That was their way untuk attract orang suka facebook page mereka. Tak kisah, janji muka kami masuk facebook mereka.

So, here the picture yang penuh kegembiraan. From Barra fb.

Makan kenyang hati pun gembira.




Sunday, March 4, 2012

Satu cerita

Weekend alwaysss je become membosankan kalau kita just baring dan pandang siling yang penuh dengan sarang labah-labah. Makanya, I strongly refuse weekend yang tidak bermanfaat itu. Satu ayat yang paling awesome terbit dari mulutku ini adalah:

"esok cuti, huu, seronoknya kalau kerja"

Oh ye, sila percaya. Am i turning into aku-suka-kerja?


Enough of that.

Okey, sebulan yang lepas I staying alone (huhuhuuuu *nangis happy) sementara budak-budak rumah ni habis cuti diorang. Mungkin cuti semester, boleh juga jadi cuti tak payah belajar. I dont give a damn bak kata Sarah Jessica Parker (kot) la sebab I dah go through fasa tu. Before masuk sini, I met la dengan salah sorang tenant untuk tengok rumah. We met a few minutes.

Then, satu hari ketika I sibuk bekerja, she text. Tanya sama ada kerja or tak dan balik pukul berapa. Oh, okey, maybe dia dah habis cuti dan saja nak tahu I balik pukul berapa. Ok. Fine.

Lepas tu, she asked (text again) boleh mintak tolong tak. Argh, I dah la sibuk, nak je cakap no. Tapi jadi perempuan berhati baik tu memang lumrah, jadi I asked balik "apa?"















"tolong beli kfc snack plate.air tak nak"

Weh, kau ingat aku kerja dekat KFC ke? Dah la kenal pun tak (lagi), dan for sure la I tengah sibuk kerja that time.

Memang dasar tak ada common sense atau manusia tak punya akal.